FAKÜLTEMİZDE ONARIMI BİTEN VE AÇILIŞA HAZIR OLAN BİRİMLER 8: “FİZİK BÖLÜMÜ ATOM VE MOLEKÜL FİZİĞİ ANABİLİM DALI”

1933 yılında Üniversite Reformu (Dar-ül Fünun Reformu) ile kurulan  ve ilerleyen yıllarda dünyaca ünlü pek çok Türk ve yabancı bilim insanını bünyesinde barındıran, ülkemizin en eski fen fakültesi olan “İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi” bünyesinde eğitim veren Fizik Bölümü bugüne kadar pek çok üniversitenin Fizik bölümlerinin kurulmasında temel oluşturmuş ve oluşturmaya devam etmektedir.

Ülkemizin ihtiyaçlarını göz önünde tutarak değişen ve gelişen dünyada ayakta durabilmek, teknolojiye uyum sağlayabilmek için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.  Bu bağlamda Fakültemiz Fizik Bölümü Binaları Rektörlüğümüz Genel Sekreterlik, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı olmak üzere Rektörlüğümüzün tüm birimlerinin özverili katkılarıyla onarılmıştır.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ ORTA BİNASI 3. KATTA YER ALAN “ATOM VE MOLEKÜL FİZİĞİ ANABİLİM DALI” RESTORASYON VE GÜÇLENDİRME ÇALIŞMALARI TAMAMLANMIŞTIR.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi faaliyete geçtiği süreden bu güne sınırlı onarımlarla hizmete devam etmiştir. “Türkiye’nin en iyi Fen Fakültesi olma hedefi” ile çıktığımız yolda sağlam adımlarla ilerleyerek yapılan yenilenme çalışmalarıyla büyük bir ivme kazanan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi son yıllarda yepyeni bir görünüme kavuşmuş, Vezneciler semtinin parlayan bir simgesi haline gelmiştir.

Temel bilimin, toplumların gelişiminde oynadığı büyük rolü özümsemiş bir yönetim anlayışıyla hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Yöneticilerimize ve Fakültemiz Binalarının yenileme çalışmalarında emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ederiz.

Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı’nda Laser Spektroskopi Laboratuvarı, Moleküler Spektroskopi Laboratuvarı, Kimya Laboratuvarı ve Moleküler Simülasyon Laboratuvarı olmak üzere toplam 4 laboratuvar, 1 UPS odası ve 11 ofis bulunmaktadır.

Yaklaşık bir yıl süren onarım sonunda teslim alınan Fakültemiz Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı mekanlarında gerçekleştirilmiş olan onarımları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

İnşaat İşleri

• Öncelikle binanın deprem güçlendirme çalışmaları yapıldı. Karbon elyaflarla duvar güçlendirmesi yapıldı ve çelik profiller yardımıyla bina askıya alındı.

Güçlendirme Aşaması

• Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı’na giriş kapısı dahil olmak üzere, tüm kapılar 1. sınıf çamdan yapılarak yenilendi.

• Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı koridorundaki tüm odalara ve laboratuvarlara ahşap doğrama pencereler takıldı. Tüm pencereler 1. sınıf meşeden, koridorda bulunan kapı üstü pencereleri ve gömme dolaplar 1. sınıf meşeden yapılarak yenilendi.
  • Koridor da dahil olmak üzere, tüm ofislerin yerleri Osmanlı motifli çini ile döşendi.

Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı Koridoru

• Laser Spektroskopi Laboratuvarı, Moleküler Spektroskopi Laboratuvarı, Kimya Laboratuvarının yerlerine epoksi döşeme yapıldı.
  • Moleküler Spektroskopi Laboratuvarı ve Kimya Laboratuvarı’na mermer tezgahlar yapıldı.
  • Bazı ofislere kompakt tezgah ve mdf lam ile alt ve üst dolap yapıldı.

Laser Spektroskopi Laboratuvarı

Moleküler Spektroskopi Laboratuvarı

Kimya Laboratuvarı

• Anabilim Dalı katında koridor dahil tüm duvarlar perlitli sıva ve dolgu sıva işlemleri yapıldıktan sonra ipekmat boya ile boyandı.
  • Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı katında bulunan WC mahalli yenilendi.

Elektrik İşleri

• Tüm elektrik tesisatı yenilendi.
  • Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı’na yeni UPS cihazı alındı.
  • Laboratuvarlarda ve ofislerdeki duvarlara farklı amaçlara yönelik prizler, internet uçları ve telefon uçları takıldı.
  • Laboratuvarlardaki ve ofislerdeki tüm UPS hatları yenilendi.
  • Tüm binaya yangın sistemi yapıldı. Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı katındaki tavanlara yangına duyarlı alarmlar takıldı.
  • Binaya engelli platformu yapıldı.
  • Tüm ofislere klima takıldı.
  • Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı’na ait tüm panolar yenilendi.

Mekanik Tesisat İşleri

• Laboratuvarlarda havalandırma tesisatı yapıldı.
  • Anabilim Dalı koridorunda yangın dolapları yapıldı.
  • Tüm kalorifer tesisatı yenilendi.
  • Tüm sıhhi tesisat işleri yapıldı.

ATOM VE MOLEKÜL FİZİĞİ ANABİLİM DALI’NDA ONARIM SONRASI FOTOĞRAFLAR

LABORATUVARLAR & OFİSLER