FAKÜLTEMİZDE ONARIMI BİTEN VE AÇILIŞA HAZIR OLAN BİRİMLER 9: “BİLGİSAYAR LABORATUVARI”

1933 yılında Üniversite Reformu (Dar-ül Fünun Reformu) ile kurulan  ve ilerleyen yıllarda dünyaca ünlü pek çok Türk ve yabancı bilim insanını bünyesinde barındıran, ülkemizin en eski fen fakültesi olan “İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi” bünyesinde hizmet veren Bilgisayar Laboratuvarında fakültemiz, üniversitemiz ve birçok kuruma eğitim için alt yapı hizmeti verilmektedir.

Ülkemizin ihtiyaçlarını göz önünde tutarak değişen ve gelişen dünyada ayakta durabilmek, teknolojiye uyum sağlayabilmek için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.  Bu bağlamda Fakültemiz binaları Rektörlüğümüz Genel Sekreterlik, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Bilimler Araştırma Projeleri Birimi ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı olmak üzere Rektörlüğümüzün tüm birimlerinin özverili katkılarıyla yenilenmektedir. Bu mekanlardan biri de Bilgisayar Laboratuvarıdır.

Bilgisayar Laboratuvarında teknolojik olarak da önemli bir alt yapı değişikliğine gidilmiş ve klasik fiziksel bilgisayar kullanımı yerine sunucu ve network temelli sanallaştırma platformu kurulmuştur. Ülkemizde kapasite anlamında kısıtlı sayıda yerde bu alt yapı kullanılmaktadır. Yani Bilgisayar Laboratuvarımız sadece üniversitemiz için değil ülkemiz için de ilklerden sayılmaktadır. Bilgisayar Laboratuvarında bulunan yapının doğaya duyarlılığı sayesinde ortalama 5 yıl içinde elektrik sarfiyatından sağlanan kazanç ile harcanan kaynak miktarı aynı olacaktır. Bahsedilen sistemde klasik fiziksel bilgisayarların kullanımında meydana gelen parça bozulmaları vb işletme maliyetleri bu sistemlerde olmamakta böylece hem daha ucuz hem daha hızlı hem de harcanan kaynağa göre daha performanslı sistemlere oluşturulabilmektedir. Ayrıca mekan için tasarlanan akıllı masalar sayesinde restorasyon öncesi her bir laboratuvar için 48 olan bilgisayar kapasitesi yine her bir laboratuvar için 64 olmuştur. Böylece hem bilgisayar eğitimi için hem de seminer, ders ve sınavlar için kullanılabilecek çok amaçlı toplam 128 katılımcı kapasiteli bir mekana kavuşulmuştur. Bu alt yapının kaynağı Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından yazılan Güdümlü Proje ile kalan ekipmanlar ise Rektörlüğümüz İdari Mali İşler Daire Başkanlığı ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığının katkılarıyla sağlanmıştır.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesine bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Fen Fakültesi Fizik Bölümü orta binasında yer alan Bilgisayar Laboratuvarı’nın restorasyon, güçlendirme ve yenileme çalışmaları tamamlanmıştır.

Temel bilimin, toplumların gelişiminde oynadığı büyük rolü özümsemiş bir yönetim anlayışıyla hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Yöneticilerimize ve Fakültemiz mekanlarının yenileme çalışmalarında emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ederiz.

Fizik Bölümü Orta Bina’nın birinci katında yer alan Bilgisayar Laboratuarında Restorasyon ve Güçlendirme çalışmaları kapsamında yapılanlar şunlardır:

• Binanın güçlendirilme çalışmaları kapsamında çelik profiller döşenmiştir
  • Elektrik tesisatı yenilenmiştir
  • Binanın elektrik santralı yenilenmiştir
  • Laboratuvarın zemin döşemeleri yenilenmiştir
  • Laboratuvar mekanları pozitif basınca ve temiz hava girişine sahip olacak şekilde havalandırma sistemiyle donatılmıştır
  • Laboratuvar dışı ortamlar klimalandırılmıştır
  • Bütün kapı ve pencere ahşap doğramaları yenilenmiştir
  • Boya-badana yapılmıştır
  • Bütün laboartuvar mekanının aydınlanması yenilenmiştir.
  • Mutfak yapılmış ve tuvalet yenilenmiştir.

BAP Güdümlü Proje ile alınan cihazlar ve malzemeler şunlardır:

• 2 adet İşletim Sistemi Sunucusu
  • 1 adet Depolama Sunucusu