Türk Fizik Derneği 30.Uluslararası Fizik Kongresi, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinin ev sahipliğinde yapıldı

İstanbul Üniversitesinin desteği ile Türk Fizik Derneği tarafından düzenlenen “Türk Fizik Derneği 30. Uluslararası Fizik Kongresi”,  İÜ Fen Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kongrenin açılış töreni; kongre onur konuğu 1984 Nobel Fizik Ödülü sahibi Prof. Dr. Carlo RUBBIA, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Mustafa İSEN, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR, Kongre Onursal Başkanı, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus SÖYLET, birçok rektör, rektör yardımcısı, dekan, öğretim üyesi, araştırmacı ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mustafa İSEN  konuşmasında Türkiye’nin teknoloji üretmek zorunda olduğunu belirterek, şu cümlelerle devam etti:

“Türkiye’de bilim adamları ile bürokrasi ve siyaseti dengeleyerek birtakım kurumlar kurmalı ve bu kurumları birlikte bir yerlere doğru taşımalıyız. Şunu hiç aklımızdan çıkarmayalım, Sayın Cumhurbaşkanımızın da bütün üniversite ziyaretlerinde söylediği bir husustur bu; ‘Türkiye büyük devlet olmak istiyor. Bunun potansiyel imkanları var ve bugün ya da yarın olacaktır. Ama Türkiye eğer gerçekten büyük bir devlet olmak istiyorsa teknoloji transfer ederek büyük devlet olamaz.’ Biz teknolojiyi üretmek zorundayız. Bunun yolu da sadece uygulamalı bilimlerden değil, temel bilimlere göstermemiz gereken alakadan geçmektedir. ”

Kongre Onursal Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus SÖYLET ise konuşmasında şu cümlelere yer verdi:

“Ülkemiz ve dünyamız için öneminden dolayı da en büyük araştırma laboratuvarı desteğini fen fakültesine verdik.  Burada çok değerli hocalarımız var. Temel bilimlere olan yatırım karşılıksız kalmıyor. Türkiye son 10 yılda yaklaşık 3 bin dolar gayrisafi milli hasıladan 10 binli rakamlara geldi. Dünyada en çok yayın üreten ülkelerden birisi olduk. Ama hepiniz çok iyi biliyorsunuz ki asıl uğraş bundan sonra olacak. Çok daha ileri teknoloji çok daha ürün üretmek zorundayız. TÜBİTAK ve üniversitelerimizde çok ciddi çabalar görüyoruz. Sanayi ile toplumla bütünleşme adına ciddi gelişmeler içerisindeyiz. Ülkemizin bu adımlara daha fazla ihtiyacı var. Dünya sahnesinde bir ülkeyi ileriye götürecek olan şey sadece ve sadece bilimdir. Temel bilim de bunun en önemli katmanıdır .”

Türk Fizik Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Baki AKKUŞ, Türkiye’nin CERN ile geçmiş ilişkilerinden ve CERN ile Türkiye ilişkilerinin son durumunu detaylı bir şekilde anlatırken CERN üyeliğinin Türkiye için önemini vurguladı. Prof. AKKUŞ; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının etkin bir biçimde çalışabilmesi için DPT, YÖK, TÜBA, TÜBİTAK, TAEK, TÜİK, TSE ve BİLİM KENTLERİ ‘nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak bir koordinasyonla daha etkin çalışabileceğini ifade etti. Prof. AKKUŞ Türk Fizik Derneği tarafından hazırlanıp Cumhurbaşkanlığı makamına sunulan “Türkiye’de Temel Bilimler: Durum Tespiti ve Yapılması Gerekenler” raporunu açıkladı ve bu zamana kadar yapılanları ve yapılması gerekenleri belirtti. Son olarak temel bilimlerin yaşamakta olduğu kontenjanlar ve yerleştirmelerde yaşanan sıkıntıyı detaylı bir tablo ile dile getiren Prof. AKKUŞ bütün katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

“Prof. Dr. Baki AKKUŞ’un konuşmasının tam metnini görmek için tıklayınız.”

Balkan Fizik Birliği Başkanı, Türk Fizik Derneği Genel Başkan Yardımcısı, 30. Uluslararası Türk Fizik Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yeşim ÖKTEM ise konuşmasında kongre istatistiklerini paylaştı ve bu yıl ilk defa “2007 de elim bir uçak kazasında hayatını yitiren Araştırma Görevlisi Engin ABAT” anısına “En İyi Poster Ödülü” verileceğini kaydetti ve 35 konuşmacının kendi alanlarındaki bilimsel çalışmalarla ilgili son gelişmeleri aktaracağını söyledi. ÖKTEM, ” Tüm katılımcılarla birlikte toplam 800’ü aşkın bilim insanı, Türk Fizik Derneği 30. Uluslararası Fizik Kongresi’ne katılıyor” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan Ödül Töreninde;

• Türk Fizik Derneği 2013 Prof. Dr. Şevket ERK Genç Bilim İnsanı Ödülü, Boğaziçi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özhan ÖZATAY’a
  • Türk Fizik Derneği 2013 Prof. Dr. Engin ARIK Bilim İnsanı Ödülü, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saleh SULTANSOY’a
  • Fizik Derneği 2013 Onur Ödülü, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin ARIK’a
  • Türk Fizik Derneği 2013 Özel Onur Ödülü ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve YÖK Üyesi Prof. Dr. Mustafa İSEN’e verildi.

Kongrenin onur konuğu, 1984 Nobel Fizik Ödülü sahibi Prof. Dr. Carlo RUBBIA’nın hayatını anlatan film gösteriminin ardından plaket törenine geçildi.

Plaket törenini takiben; Prof. Dr. Carlo RUBBIA “Enerjinin Geleceği” konulu açılış sunumunu yaptı ve kongre programı 4 gün süreyle devam etti.

Kongre; 35 çağrılı konuşmacı, 259 sözlü sunum, 336 poster sunum ve 800’ü aşkın katılımcı ile gerçekleştirildi.

Kongre hakkında yazılar medyada geniş yer buldu.

Bazı haber örnekleri :

20 Eylül 2013