FAKÜLTEMİZDE ONARIMI BİTEN VE AÇILIŞA HAZIR OLAN BİRİMLER 3: “FİZİK BÖLÜMÜ MATEMATİKSEL FİZİK ANABİLİM DALI”

1933 yılında Üniversite Reformu (Dar-ül Fünun Reformu) ile kurulan  ve ilerleyen yıllarda dünyaca ünlü pek çok Türk ve yabancı bilim insanını bünyesinde barındıran, ülkemizin en eski fen fakültesi olan “İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi” bünyesinde eğitim veren Fizik  Bölümü bugüne kadar pek çok üniversitenin Fizik bölümlerinin kurulmasında temel oluşturmuş ve oluşturmaya devam etmektedir.

Ülkemizin ihtiyaçlarını göz önünde tutarak değişen ve gelişen dünyada ayakta durabilmek, teknolojiye uyum sağlayabilmek için tüm gücümüzle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.  Bu bağlamda Fakültemiz Fizik Bölümü Binaları Rektörlüğümüz Genel Sekreterlik, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı olmak üzere Rektörlüğümüzün tüm birimlerinin özverili katkılarıyla onarılmıştır.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ “MATEMATİKSEL FİZİK ANABİLİM DALI”NIN ONARIM ÇALIŞMALARI TAMAMLANMIŞTIR.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümüne bağlı olarak eğitim –öğretim faaliyetlerini sürdüren Matematiksel Fizik Anabilim Dalı Fen Fakültesi 16. Blok Fizik Bölümü binasında yeni ve modern donanımlı ofisleri ve dershaneleri ile hizmet vermeye devam edecektir.

Anabilim Dalının bulunduğu alanın tadilatı sırasında tüm taşıyıcı olmayan duvarlar ve sıvalar sökülerek bina karkas haline getirilmiştir. Korozyona uğramış olan betonarme döşeme sökülerek çelik konstrüksiyon üzerine kompozit betonarme döşeme yapılmıştır. Yine korozyona uğramış kolonlar pas payları sökülerek yeniden betonarme olarak mantolanmış mevcut dolu tuğla duvarların sıvaları sökülerek karbon bantlarla güçlendirme amacıyla kaplama yapılmış ve yeniden sıva yapılarak eski haline getirilmiştir. Dış cephe aslına uygun olarak mozaik kaplama ile sıvandıktan sonra döşeme kaplaması orijinaline uygun olarak karo çinilerle kaplanmıştır. Tüm kalorifer ve elektrik alt yapısı yenilenmiş, led armatürlerle aydınlatmalar sağlanmıştır. İnternet alt yapısı oluşturulmuş ve yangın alarm sistemi kurulmuştur.

Bir yılı aşkın bir sürenin sonunda teslim alınan Fakültemiz Fizik Bölümü Matematiksel Fizik Anabilim Dalı mekanlarında gerçekleştirilmiş olan onarımları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

• Öncelikle genel olarak binanın deprem güçlendirme çalışmaları yapıldı sonrasında da Matematiksel Fizik Anabilim Dalı mekanları yenilendi.

• Matematiksel Fizik Anabilim Dalı koridoruna giriş kapısı ve Ali Rıza Berkem dershanesinin kapıları da dahil olmak üzere tüm kapılar Amerikan kapı takılarak yenilendi.
  • Matematiksel Fizik Anabilim Dalı koridorundaki tüm pencereler ahşap doğrama oldu.
  • Matematiksel Fizik Anabilim Dalının bulunduğu koridor da dahil olmak üzere yerler orjinaline uygun olarak çini ile döşendi.
  • Tavanlar biraz alçaltılarak ışıklandırma sistemi yenilendi.
  • Tüm duvarlar boyandı.
  • Tavanlara, yangına duyarlı alarmlar takıldı.
  • Tüm elektrik tesisatı yenilendi.
  • Duvarlarda ve koridorlarda farklı amaçlara yönelik prizler, internet uçları ve telefon uçları takıldı.

• Matematiksel Fizik Anabilim Dalında biri kütüphane olarak kullanılmak üzere toplam 7 ofis tümüyle yenilendi.
  • Ofislere klima takıldı, lavabolar (isteyene) takıldı ve tüm su tesisatı yenilendi.

• 202-203 nolu ofislerin bulunduğu koridora dolaplı lavabo takıldı.

• Ali Rıza Berkem Dershanesi tümüyle yenilendi. Dershane içindeki kolonlar yüzünden kullanılamayan sıralar iptal edildi. Sıraların tamamı yenilenerek daha elverişli hale getirildi. Ali Rıza Berkem Dershanesinin camları da ahşap doğrama oldu.
  • Ali Rıza Berkem Dershanesi 80 kişilik kapasitesi ile tekrar öğrencilerimize hizmet vermeye başladı.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi faaliyete geçtiği süreden bu güne sınırlı onarımlarla hizmete devam etmiştir. “Türkiye’nin en iyi Fen Fakültesi olma hedefi” ile çıktığımız yolda sağlam adımlarla ilerleyerek yapılan yenilenme çalışmalarıyla büyük bir ivme kazanan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi son yıllarda yepyeni bir görünüme kavuşmuş, Vezneciler semtinin parlayan bir simgesi haline gelmiştir.

Temel bilimin, toplumların gelişiminde oynadığı büyük rolü özümsemiş bir yönetim anlayışıyla hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Yöneticilerimize ve Fakültemiz Binalarının yenileme çalışmalarında emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ederiz.

19 Mart 2015