Bölüm Başkanının Mesajı

Biyoloji bölümü web sayfasına hoş geldiniz. Umarım bu sayfada bulacağınız bilgiler bölüm olarak amacımızı, faaliyetlerimizi, başarılarımızı ve bölüm çalışanlarımızı tanımada sizlere yardımcı olur. Biyoloji dünyamızdaki canlı varlıkları belirlemeye, tanımlamaya ve yaşamsal faaliyetlerini anlamaya çalışan bir bilim alanıdır. Bu bilim alanı bazen tek bir hücreyi, yani en küçük canlıyı, bazen de bir popülasyonu yani bütün bir toplumu kapsayacak şekilde yapılan araştırmaları içermektedir. Biyolojik varlıkların bu çeşitliliği biyoloji eğitiminde (gerek lisans gerekse yüksek lisans eğitiminde) ve bilimsel araştırmalarda da geniş bir çeşitliliğe imkan vermektedir. Eğitim ve araştırma konularındaki bu çeşitlilik ile bir yandan ilgi alanınızı geniş tutabilirken, bir yandan da ileride belli bir konuda uzmanlaşma şansına sahip olabilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü olarak bizlerin en büyük amacı bilimsel eğitimde ve araştırmada mükemmelliği yakalamak ve biyolojik bilimler alanında Ülkemizin en başarılı bölümlerinden biri olmaktır. Bu amaçlara ulaşmada oldukça başarılı olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim çünkü 2015 URAP (University Ranking by Academic Performance) araştırmasında, üniversitelerin bilimsel alanlara göre başarı sıralamasında “Biyoloji Alanında” İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümünün Türkiye 1.si olduğu bildirilmiştir. Bu başarının ortaya çıkmasında Rektörlüğümüzün ve Dekanlığımızın özellikle Biyoloji Bölümüne olan özel katkılarının önemi büyüktür. Dekanlığımızca yeni araştırma laboratuvarlarının kurulması ve öğrenci laboratuvarlarının yenilenmesi ile eğitimde ciddi mesafeler alınmıştır. Ülkemizin en köklü bölümü olan İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü günümüzde bitki bilimi, hayvan bilimi, hidrobiyoloji, mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, genel biyoloji ve bunların uygulama alanlarında çok sayıda lisans ve yüksek lisans dersleri vermenin yanında ilgili alanlarda araştırma yapan çok değerli bilim insanlarına ve araştırmacılara sahiptir. Özellikle son yıllarda bilimsel alanlardaki gelişmelerin önemli bir kısmının biyoloji alanında olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, öğrencileri biyoloji alanında çalışmaya ve eğitim almaya çağırmaktan büyük bir memnuniyet duyarım.

Prof. Dr. Mahmut ÇALIŞKAN

01/01/2014