Avrupa Fizik Derneği’nin (European Physics Society) Dr. Gülfem Süsoy Doğan ile röportajı yayınlandı.
Avrupa Fizik Derneği (European Physics Society) Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Lucia Di Ciaccio’nun İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim elemanlarından Dr. Gülfem Süsoy Doğan ile yaptığı röportaj Avrupa Fizik Derneği’nin resmi web sitesi ana sayfasında duyuruldu.
Sizler için bu röportajı Türkçe olarak yayınlıyoruz…
Avrupa Fizik Derneği’nin web sitesine aşağıdaki görsele, ilgili röportajın bulunduğu sayfaya ise aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.epsnews.eu/2017/04/from-turkey-to-japan-the-key-point-is-to-know-what-you-want/
Türkiye’den Japonya’ya: asıl hedef, ne istediğini bilmektir.
Gülfem SÜSOY DOĞAN İstanbul Üniversitesi’nde Nükleer Fizik alanında genç bir araştırmacıdır. İstanbul Üniversitesi Nükleer Fizik Anabilim Dalı’nda 2010 yılında Yüksek Lisans ve 2015 yılında Doktora derecesini tamamladı.
Osaka Üniversitesi’nde 2014-2015 yılında (Japonya merkezli) misafir araştırmacı olarak çalıştı. Ek olarak Caen-Fransa GANIL, Tokyo HIMAC Araştırma Merkezi ve Yale Üniversitesi’nde nükleer fizik deneylerine katıldı.
2010 yılında FINUSTAR-3 (3.Uluslararası Nükleer Yapı, Astrofizik ve Reaksiyonlar Konferansı) “En İyi Deneysel Poster Ödülü” ne, 2014 yılında “TÜBİTAK 2214 Doktora Sırası Uluslararası Araştırma Bursu” na ve 2016 yılında “Türk Fizik Derneği Prof. Dr. Şevket Erk Genç Bilim İnsanı Ödülü “ne layık görüldü.
Gülfem SÜSOY DOĞAN [GSD] ve EPS- Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı Lucia Di Ciaccio [LDC] arasındaki röportajını sunuyoruz.
LDC. Neden Fizik çalışmayı seçtiniz?
GSD. Matematik ve Fizik en sevdiğim derslerdi ve liseden mezun olduğumda bu iki konuda çalışmak istediğimi biliyordum. O andan itibaren ne çalışacağım netleşmişti.
LDC. Aile yaşantınızı ve fizikteki kariyerinizi aynı anda yürütmede herhangi bir endişe duydunuz mu?
GSD. Her ikisini iyi bir şekilde bir arada yürütmenin tek başıma kolayca başarıla bilinecek bir şey olmadığının farkındaydım ancak herhangi bir endişe duymadım çünkü benim hayatımda ailemin ve eşimin desteği önemli bir rol oynadı. Ayrıca tüm zorlukların üstesinden gelebilmek için gerçekten ne istediğimizi bilmek asıl hedeftir. Ailem bu konuda beni her zaman desteklediği için şanslıyım.
LDC. Bugüne kadar kariyerinizde karşılaştığınız en güzel deneyim ve en büyük güçlük ne oldu?
GSD. Sahip olduğum en iyi deneyim, “TÜBİTAK 2214 Doktora Sırası Uluslararası Araştırma Bursu” ile Osaka Üniversitesi’ne bilimsel araştırmalarım için gitmem oldu. Karşılaştığım en büyük güçlük ise, yüksek lisans eğitimime başladığım zaman İngilizcemi (özellikle de konuşma) daha iyi seviyeye getirme çabalarım olmuştur.
LDC. Bölümünüzdeki bayan fizikçilerin oranı nedir?
GSD. Bölümümüzdeki kadın fizikçilerin sayısı erkek fizikçilerin sayısına neredeyse eşit, belki de biraz daha fazladır.
LDC. Doktora için veya post-doc pozisyonu için kadın olduğunuzdan dolayı kaynak bulma konusunda herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı?
GSD. Hayır, aksine Yüksek Lisansımı bitirdiğim 2010 yılında İstanbul Üniversitesine Araştırma Görevlisi olarak atanmam benim için büyük bir avantajdı. Böylelikle Üniversite bütçemizi kullanarak Doktora çalışmalarıma devam edebilmem birçok kapıyı açmış oldu.
LDC. Fizikte sorumluluk alanlarında kadın-erkek oranını dengelemek için herhangi bir öneriniz var mı?
GSD. Türkiye’de son yıllarda kadın akademisyenlerin sayısı hızla artıyor olsa da, kadınlar için en çok karşılaşılan sorun işi, aile ve özel hayatla dengelemektir. Bir önerim (belki de en önemli olanı) üniversitelerde bebekler için günlük bakım yeri olanağı sağlanması olabilir. Bu günlük bakım yerlerini her yerde bulmak kolay değildir. Eğer bu olanaklar üniversitelerde olabilirse kadın araştırmacılar olarak bizler, çalışırken gün içinde daha rahat çalışıp, çalışma verimliliğimizi artırabiliriz.
LDC. Genç hevesli araştırmacılara herhangi bir tavsiyeniz var mı?
GSD. Genç araştırmacılara öncelikle kendilerini yabancı dil bakımından geliştirmelerini, zorluklara karşı sabırlı olmalarını kendileri ile barışık olmalarını önerebilirim. Tüm bunların başarılması ile barışa ve insanlığa faydalı şeyler yapabilirler.
LDC. Örnek aldığınız bir bayan fizikçi var mı?
GSD. Özellikle örnek aldığım bir fizikçi yok fakat fizik tarihinde Marie Curie gibi başarılı birçok kadın fizikçiyi düşünmek mutluluk verici.