İstanbul Üniversitesi Gözlemevi’nde 24. Güneş Leke Çevriminin en büyük Güneş parlamalarından biri gözlendi.

   
 Kromosfer görüntüsü

 Fotosfer görüntüsü

 Parlama alanı

25 Haziran 2015 günü İstanbul Üniversitesi Gözlemevi’nde 24. Güneş Leke Çevrimi’nin en büyük parlaması bölge zamanı ile saat 12:03’te gözlenmiştir. Yaklaşık 3 saat 5 dakika süren parlama saat 10:50’de başlamış ve saat 13:55’te bitmiştir. Parlama’nın en büyük alanına erişimisaat 12:03’te gerçekleşmiştir. Yapılan ilk hesaplamalar sonucunda maksimum parlama alanı 30.7 derece kare olarak belirlenmiştir. Bu ise yaklaşık 19 adet Dünya’nın kapladığı alana eşittir.


Gözlenen parlama X-Işınları ölçeğinde M7.9, H-Alfa sınıflama ölçeğine göre ise B3 parlama sınıfına girmektedir.Parlamanın Güneş disk yüzeyinde kapladığı alan Güneş disk ölçeğine göre 948 Mhs (diskin milyonda biri) olarak ölçülmüş olup, dikkate değer büyüklüktedir.

Gözlenen parlama kapladığı alan bakımından 24. Güneş Leke Çevrimi’nde şimdiye kadar Gözlemevimizden tespit edilen en büyük parlamadır. Yukarıdaki resimde parlamanın Dünya büyüklüğü ile karşılaştırılması gösterilmiştir. Alttaki resimde de parlamanın 3 saat 5 dakikalık gelişimi görülmektedir.

Parlama Güneş diskinin batıya yakın (43W) bölgesinde meydana gelmiştir. Parlamanın meydana geldiği leke grubu Güneş’in Dünya’dan uzaklaşan kenarında bulunduğundan, Güneş’in dönmesi sebebiyle bu bölgeden fırlatılan parçacıkların Dünya’yı etkilemesi beklenmemektedir.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

İstanbul Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi