TÜBİTAK-2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı Desteği İle Dr. Işıl Tulum'un Başarısı


TÜBİTAK-2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile Botanik Anabilim Dalında çalışmalar sürdüren Dr. Işıl Tulum, Microscopy dergisinde yayınlanan “Peptidoglycan layer and distruption processes in Bacillus subtilis cells visualized using quick-freeze, deep-etch electron microscopy” başlıklı makalesi ile The Japanese Society of Microscopy tarafından bu yıl 36.sı verilen “Yılın En Başarılı Makalesi” ödülünü almaya hak kazanmıştır.

Ödül takdimi ve sunumu The 77th Annual Meeting of the Japanese Society of Microscopy toplantısında 15 Haziran 2021 tarihinde yapılmıştır.

Kendisini tebrik eder, başarılarının devamı dileriz.

Yayın linki: https://doi.org/10.1093/jmicro/dfz033

The 77th Annual Meeting of the Japanese Society of Microscopy Linki: http://conference.wdc-jp.com/microscopy/conf2021/index-e.html





TÜBİTAK-2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile Botanik Anabilim Dalında çalışmalar sürdüren Dr. Işıl Tulum’un, Genes to Cells dergisinde yayınlanan “Tree of motility – A proposed history of motility systems in the tree of life” başlıklı makalesi 2019-2020 yılında Genes to Cells dergisinin en çok alıntılanan makalesi oldu.

Kendisini tebrik eder, başarılarının devamı dileriz.

Yayın linki:
https://doi.org/10.1111/gtc.12737





İ.Ü. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı
Fitopatoloji/Görüntüleme ve Moleküler Mikrobiyoloji Laboratuvarı


İÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı bünyesinde yer alan araştırma laboratuvarı TÜBİTAK-2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı desteği ile Dr. Işıl Tulum’un proje yürütücülüğü ile Ekim, 2019 tarihinde kurulmuştur.

Laboratuvarın ana araştırma konuları, Mollicute ailesi bakterilerin ve bitki patojeni olan bakteri gruplarının nasıl oluştukları, hastalık yapma mekanizmaları, farklı yaşam tarzları arasındaki evrimsel geçişleri ve bakterilerdeki patojenliğin evrimini açıklamak için karşılaştırmalı genomik ve proteomik yaklaşımların yanı sıra patojen organizmaların ileri mikroskopi teknikleri ile gerçek zamanlı görüntülenmesi ve erken tanı sistemlerinin oluşturulması şeklinde özetlenebilir.

Laboratuvarda aynı zamanda ekstrem mikroorganizmaların tanımlanması, mikroorganizmaların terapötik uygulamaları, biyosensör dizaynı, fitopatoloji, biyomühendislik ve sentetik biyoloji konularında da disiplinler arası ortak çalışmalar yürütülmektedir. Laboratuvar ulusal iş birliklerinin yanı sıra, Osaka City University (Japonya) ve The University of Tokyo (Japonya) ile uluslararası iş birliği projelerinde bulunmaktadır.

Laboratuvarda, TÜBİTAK-2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı kapsamında 4 doktora öğrencisi aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından desteklenmektedir. TÜBİTAK-2247 Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) dahilinde stajyer öğrenciler araştırmalarını sürdürmektedir.

Laboratuvar Linki: https://mollipathlab-fen.istanbul.edu.tr/en/